Welke SPD pedalen?

Om de vraag ‘welke SPD pedalen?’ te kunnen beantwoorden is het goed om te weten of je uberhaupt wel met SPD pedalen wil gaan fietsen. Veel mensen gebruiken SPD pedalen als synoniem voor klikpedalen, maar er bestaan meerdere soorten klikpedalen. De bekendste klikpedalen zijn de SPD en Look pedalen.

Zelfde principe

Het principe van de Look en SPD pedalen is gelijk. Beide pedalen werken met een kliksysteem op basis van een plaatje dat je onder je fietsschoen monteert, waardoor de fietsschoenen in het pedaal kunnen worden geklikt. Het verschil tussen beide pedalen is bestaat voornamelijk uit de vorm van het plaatje onder de fietsschoen en de manier waarop je de fietsschoen in het pedaal klikt.

Verschillen Look en SPD pedalen

Oorspronkelijk hebben de schoenplaatjes van Look pedalen een breder oppervlak waardoor je tijdens de langere fietstochten minder verschillende drukpunten op aan je voet voelde dan bij het gebruik van SPD pedalen. Inmiddels zijn SPD pedalen hier op aangepast waardoor er van dit verschil tussen Look en SPD pedalen geen sprake meer is. Tegenwoordig is er wel sprake van een ander verschil tussen Look en SPD pedalen. De SPD schoenplaatjes zijn in de SPD schoen verzonken waardoor je met SPD schoenen makkelijk kunt lopen. Bij Look is dit niet het geval waardoor het schoenplaatje onder je fietsschoen uitsteekt en je moeilijker kunt lopen.

Look duurder door slijtage bij lopen

Doordat Look plaatjes onder de fietsschoen uitsteken slijt Look sneller dan SPD wanneer je regelmatig met je fietsschoenen loopt. Op basis hiervan kan het gebruik van Look pedalen duurder uitpakken dan wanneer je SPD pedalen gebruikt. In aanschafprijs verschillen beide pedalen niet veel van elkaar.

Welke SPD pedalen van Shimano

Heb je het gebruik van SPD boven Look verkozen dan kun je de vraag ‘welke SPD pedalen?’ gaan beantwoorden. Een groot deel van het antwoord op deze vraag hangt af van het type fiets dat je gebruikt. Voor wielrenners heeft Shimano het SPD race pedaal, MTB-ers gebruiken het SPD off-road pedaal en voor tourfietsers is er het SPD tour pedaal. Binnen elke categorieen kun je kiezen uit een aantal SPD pedalen die van elkaar verschillen op basis van gewicht, materiaal, verstelbare klikspanning en prijs.