SPD pedalen monteren

Wanneer je SPD pedalen hebt gekocht zal je deze eerst moeten monteren en afstellen voordat je met SPD schoenen kan gaan fietsen. Wanneer je onderstaande beschrijving volgt is het monteren en afstellen van de pedalen absoluut geen ingewikkelde klus.

Benodigdheden

SPD pedalen monteren (Video)!

Bovenstaande video laat eenvoudig zien hoe je het beste je SPD pedalen kunt monteren.

SPD pedalen hebben een linkse en een rechtse schroefdraad, vrijwel altijd staat dit met een L en een R op de pedalen aangegeven. De rechterkant van de fiets is altijd de kant van de tandwielbladen. Het pedaal met het rechtse schroefdraad moet dus aan deze kant en het pedaal met het linkse schroefdraad moet aan de andere kant van de fiets gemonteerd worden.

Oude pedalen demonteren

Het demonteren van de bestaande pedalen (en het monteren van de nieuwe SPD pedalen) doe je met een special pedaalsleutel of een steeksleutel van 15 millimeter. Bedenk dat hoe langer de arm van de sleutel is hoe meer kracht je kan zetten.

Begin met het demonteren van het rechter pedaal door de fiets met beide wielen stevig neer te zetten. Houd de fiets stevig vast aan de linker crank. Gebruik de pedaal- of steeksleutel om het rechter pedaal los te draaien. Als het pedaal niet loskomt kun je kruipolie/WD40 gebruiken. Het linker pedaal demonteer je op dezelfde wijze. Let wel op dat je vanwege het schroefdraad bij het rechterpedaal linksom draait en bij het linkerpedaal rechtsom draait.

SPD pedalen monteren

Het is aan te raden voordat je de nieuwe SPD pedalen gaat monteren het schroefdraad te ontvetten en opnieuw in te vetten met kogellager vet of vaseline. Draai zowel het linker als rechter pedaal met de hand vast. Gebruik vervolgens een momentsleutel om de pedalen vast te draaien. Je kunt de fiets stevig vasthouden aan de crank aan de tegenovergestelde zijde waarvan je het pedaal vastdraait.