SPD pedalen afstellen

Je SPD pedalen afstellen maakt of kraakt je rit. Het correct afstellen voorkomt dat je te makkelijk uit je pedalen schiet of dat je juist te laat uit je pedalen kunt los komen. Lees hier onze adviezen zodat je kunt genieten van perfect afgestelde pedalen.

Na de aanschaf van je nieuwe SPD pedalen is het zaak om deze goed af te stellen. SPD pedalen zijn enorm veelzijdig waardoor het afstellen per persoon ontzettend veel kan verschillen. Zo kan je zelf de “stijfheid” van je pedalen in stellen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet uit je pedalen schiet bij een onverwachte beweging. Heb je liever dat je makkelijker losschiet? Dat is ook geen probleem. Dan zorg je ervoor dat je de SPD pedalen wat losser afstelt.

Schoenplaatjes afstellen

Bij het afstellen van de stand van de voet op het pedaal is het zaak om te letten op het feit dat Positionering voet bij SPD pedalen afstellenhet gewricht van de grote teen precies op het midden valt van de pedaalas. Dit geld zowel voor de SPD alsmede SPD-SL schoenen (mountainbike- & raceschoenen). Bij de modernere fietsschoenen is een maatverdeling op de onderkant van de schoen aangebracht. Op die manier kan je eenvoudiger het schoenplaatje positioneren op de zool. Persoonlijk houd ik er meer van om de plaatjes wat naar binnen te zetten zodat ik mijn knieën anders positioneer. Het goed positioneren van de schoenplaatjes is een cruciaal onderdeel om je SPD pedalen af te stellen nadat je je pedalen gemonteerd hebt.

Hoe moet SPD pedalen afstellen?

Het afstellen van de pedalen is ontzettend belangrijk voor een plezierige rit op de fiets. Om dit proces te vergemakkelijken hebben we onderstaande stappenplan opgesteld.

  1. Sta met één voet vast op de grond. Klik vervolgens de andere voet vast in het klikpedaal.
  2. Probeer de vastgeklikten voet lost te krijgen door de hak van de voet naar buiten te draaien. Dit zou zonder al te veel ‘geweld’ moeten kunnen. Het mag overigens ook niet al te makkelijk gaan; de kans bestaat dan dat je tijdens het fietsen onbedoeld uit de pedalen schiet.
  3. Moest je toch te veel kracht zetten? Dan is het zaak om de pedalen losser af te stellen. Hierbij maak je gebruik van een inbussleutel.
  • Door het schroefje op het pedaal met daarop een ‘+’- of ‘-‘ teken aan te draaien kan je de kracht waarmee je je schoenen kunt loskrijgen instellen. Door naar de ‘+’ te draaien zorg je ervoor dat het meer kracht kost. Door naar de ‘-‘ te draaien zorg je juist dat je makkelijker uit je pedaal los komt.

De ideale SPD pedalen afstelling bestaat die?

De ideale afstelling van je SPD pedalen bestaat zeker. Echter is die voor iedere individu anders. De een vind prettiger als hij/zij moeilijk los komt uit de pedalen terwijl dat voor een ander juist een claustrofobisch gevoel zou kunnen oproepen. Probeer het ook dan ook uit. Je SPD pedalen afstellen kan een aantal keer tijd in beslag nemen.