Shimano SPD pedalen

Shimano SPD pedalen; de allereerste pedalenShimano, een Japanse fabrikant van fietsonderdelen is de bedenker van de SPD (Shimano Pedaling Dynamics) pedalen. Shimano SPD pedalen zijn er voor uiteenlopende doeleinden en in diverse prijsklassen. Zo zijn er SPD pedalen die specifiek geschikt zijn voor wielrenners (Shimano SPD race) maar ook voor mountainbikers (Shimano SPD off-road) en tourfietsers (Shimano SPD tour). Afhankelijk van de toepassing en gewenste kwaliteit varieert de prijs van een setje Shimano klikpedalen tussen 30 en 150+ euro.

Kiezen voor Shimano SPD pedalen

De SPD racepedaal wordt het meeste gebruikt. Shimano staat bekend om de gekleurde onderkant van de schoenplaatjes en om het feit dat je makkelijk kunt lopen op de fietsschoenen. Bij andere merken wil het schoenplaatje nog snel breken tijdens het lopen. Het metalen frame is erg sterk, onverwoestbaar volgens wielrenners. Dit maakt de Shimano SPD pedalen erg geliefd. Het merk heeft een ruim assortiment aan klikpedalen. De keuze voor een bepaald type klikpedaal is afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Shimano klikpedalen

Als wielrenner kies je voor het racepedaal, omdat dit de beste prestaties oplevert. De mountainbiker heeft de keuze uit verschillende MTB-pedalen. Deze zijn zo ontworpen dat het niet uitmaakt dat je door een modderig terrein fietst. Zand en modder blokkeert het kliksysteem niet. Daarnaast heeft het merk ook combipedalen. Deze zijn uitermate geschikt voor de tourfietsers. Je kunt met de combipedalen op een gemakkelijke manier een voet in het pedaal klikken, maar ook weer heel snel en gemakkelijk losmaken.

Betaal en kwaliteit staat voorop

Je koopt de klikpedalen voor een betaalbare plaats. Ook de bijbehorende schoenplaatjes zijn qua aanschaf niet duur. Je krijgt hiervoor kwalitatief goede klikpedalen waar je jarenlang mee vooruit kunt. Het instellen van de veerspanning biedt veel gemak. Dit bepaalt de kracht die je moet zetten om je voet weer uit het pedaal te krijgen. Mensen met slechte knieën hebben meer bewegingsvrijheid nodig omdat anders de knieën teveel worden belast.

Andere soorten klikpedalen

De SPD pedalen van Shimano zijn overigens niet de enige klikpedalen voor de fiets. Naast Shimano zijn er ook nog klikpedalen van Look, Time Impact, Speedplay, Campagnolo en Mavic. De verschillen tussen al deze merken klikpedalen zijn vrij klein. De verschillen tussen deze merken hebben voornamelijk betrekking op de vorm van het klikplaatje onder de fietsschoen en de manier waarop het klikplaatje op het klikpedaal wordt ingeklikt. Hoewel de verschillen tussen de diverse pedalen klein zijn heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Over het algemeen worden de Shimano SPD pedalen wel het meeste gebruikt.