MTB SPD pedalen

MTB pedalen, even wennen maar dan nooit meer zonder!Als mountainbiker wil je zoveel mogelijk grip behouden tijdens het off-road fietsen. Je mountainbike moet goede prestaties kunnen leveren op het off-road terrein en dit verwacht je ook van de pedalen. Je kunt kiezen voor normale platte pedalen, maar hierdoor verlies je meer kracht en je voeten raken veel sneller vermoeid. Ook schieten je voeten snel van de pedalen waardoor je je lelijk kunt bezeren. Je scheenbeen schiet langs het pedaal of je valt van de fiets af. Dit wil je natuurlijk niet. Het kiezen voor MTB SPD pedalen is dan ook een veiligere manier van mountainbiken.

Het uitkiezen van MTB SPD pedalen

Wanneer je kiest voor pedalen met een kliksysteem is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit hiervan. Omdat je op ruig terrein fietst, kan er modder en zand in het systeem komen. Je wilt voorkomen dat het systeem blokkeert en hierdoor onveiliger wordt. Bijna alle MTB pedalen zijn zo vormgegeven dat het niet uitmaakt of je door een modderig of zanderig gebied fietst. Door het inklikken van de fietsschoen behoud je meer controle over je MTB-fiets. Het ene been trekt omhoog, terwijl het andere been omlaag duwt. Je blijft dus doortrappen, zonder kracht te verliezen. Tijdens het mountainbiken is het wel belangrijk dat je de voet gemakkelijk los kunt klikken.

Off-road fietspedalen

Je hebt de keuze uit verschillende MTB SPD pedalen. Het verschil zit hem voornamelijk in de bewegingsvrijheid die je hebt, de vorm van het schoenplaatje en de manier van inklikken. Als je knieklachten hebt, heb je meer bewegingsvrijheid nodig. Je hebt dan meer speling op het pedaal. Een breder schoenplaatje zorgt voor een betere drukverdeling, waardoor je minder last krijgt van je voeten. Het inklikken van mountainbike schoenen gaat meestal via beide kanten. Zowel de boven- als de onderzijde van de schoen klik je in. Afhankelijk van je eigen voorkeuren, kun je de juiste off-road fietspedalen uitkiezen.